Datum: 15. 10. 2021 Autor: IN

Na horách už sem tam sněží, zima je doslova za dveřmi. Nebude to dlouho trvat a milovníci lyží vyrazí na sjezdovky nebo do běžkařských stop. Nejvyšší čas zkontrolovat lyžařskou výbavu a doplnit ji o to, co schází, podcenit nesmíte ani výběr lyžařských brýlí.

Brýle potřebuje každý lyžař

Brýle patří mezi základní vybavení každého lyžaře, jejich úkolem je oči chránit. A to jak před mechanickým poškozením, tak před nepříjemným větrem nebo slunečním zářením. Navíc očím poskytnou tepelnou ochranu před chladem, právě z hlavy uniká nejvíc tepla. Dalším pozitivem používání brýlí na běžky nebo lyže je to, že za zhoršených světelných podmínek zlepší vidění.

Na čem záleží při výběru běžkařských brýlí?

Víte, že ačkoli všechny lyžařské brýle vypadají na první pohled stejně, při hlubším zkoumání zjistíte, že se liší v mnoha parametrech?

Běžkařské brýle vám musí hlavně sednout na oči, neměly by být ani příliš velké, ani moc malé. Prvním krokem při jejich výběru by tak měla být volba správné velikosti rámečku. Přizpůsobte ji svému obličeji, vybírat můžete mezi malým rámečkem pro děti a osoby s drobným obličejem, středním, který nosí většina z nás a velkým rámečkem. Na co dalšího se zaměřit?

Na provedení záleží

Každý z nás je jiný, někdo dokonce nosí dioptrické brýle. Tomu je třeba přizpůsobit i výběr sportovních brýlí.

Zdroj foto: fotobanka

Nejdůležitější částí brýlí jsou zorníky

Barva ani vzhled nejsou tak podstatné, optické vlastnosti brýlí se odvíjí od jejich zorníků. Co si u nich pohlídat?

  • Chcete ploché zorníky, které jsou zakřivené jen horizontálně, nebo dáte přednost sférickým zorníkům zakřiveným jak horizontálně, tak i vertikálně?
  • Zajímejte se o světelnou propustnost zorníků, která vám napoví, do jakých podmínek se s brýlemi můžete vydat. Do mlhy je totiž optimální propustnost kolem 90 %, na sluníčku zase do 20 %.
  • Zbarvení zorníku volte s ohledem na podmínky, ve kterých se nejčastěji na běžky vydáváte, nezapomeňte zohlednit taky citlivost vašich očí.
  • V zimě naše oči nepříjemně oslňuje odraz paprsků od sněhu, proto není od věci poohlédnout se po polarizačních brýlích, jejichž filtr výrazně eliminuje odlesky jak od sněhu, tak vodní hladiny, skla apod. Zároveň taky zvyšuje vnímavost barevného spektra. Víte, že polarizační brýle můžete nosit po celý rok? Ocení je i řidiči.
  • I v zimě svítí sluníčko, ochrana proti UV záření tak je rozhodně na místě. Na trhu jsou i fotochromatické zorníky, které reagují na intenzitu slunečního záření a přizpůsobí se mu.
  • Důležitý je i aerodynamický tvar brýlí.

Anti-fog potěší

Další věc, která u brýlí na běžky i sjezdové lyže potěší, je anti-fog úprava a kvalitní odvětrávání. Brýle se nebudou mlžit, vy lépe uvidíte. Nebudete se muset každou chvíli zastavovat a brýle si otírat, místo toho strávíte víc času pozorováním nádherné přírody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *