Datum: 11. 01. 2021 Autor: IN

Při uzení masa zvolte správné dřevo, bude vám víc chutnat

Domácí udírna a domácí uzení jsou staletími známé způsoby, jako uchovat maso. Dříve, v době, kdy nebyla k dispozici lednička, ani mrazící boxy, se tímto způsobem uchovávalo maso v zámecké kuchyni, na dvorci i u chalupníka.

Postupem času se uzení masa stalo spíše tradicí, která je zejména na venkově udržována. Pokud někdo má hospodářství, v době zabijaček roztopí svoji udírnu. Kdo zná, ví, jakým dřevem udit, co jaké maso přidá za vůni nebo barvu. Předzásobte se a kupte vyschlé dřevo na uzení.

Nejoblíbenější druhy dřeva na uzení masa

Většinou se jedná o tvrdé dřevo, které má dobrou výhřevnost, vydrží déle hořet a jeho dým dodá správnou vůni masu.

Buk – má vysokou výhřevnost a dodává charakteristickou chuť uzení

Dub – stejně kvalitní a vyhledávané dřevo jako buk, dřevo dostatečně proschlé, bez kůry – jinak maso zkysne a zhořkne.

Měkké dřevo si při uzení používá spíše jako „dobarvení“ chuti masa, topí se jím v poslední fázi uzení.

Bříza – není klasické dřevo na uzení, ale dokáže maso zjemnit, na závěr dodá zajímavou chuť, a hezkou tmavou kůrčičku

Olše – má podobné vlastnosti jako bříza, dodá vůni a jemnost, maso získá hnědou až zlatohnědou barvu

Ovocné dřevo vhodné pro různé druhy masa

  • hovězí maso – dub, vlašský ořech a jabloň
  • vepřové maso – jabloň, bílý ořech, hrušeň, olše, javor a dub
  • drůbeží maso – javor, olše, hrušeň, jabloň
  • ryby – olše a dub
  • sýry a zelenina – vyzkoušejte javor
  • zvěřina – hrušeň, oleše nebo vlašský ořech
  • domácí vepřová šunka – nejlepší je jabloň

Rada na závěr

  • používejte jen dobře proschlé dřevo bez kůry
  • začněte nejdříve tvrdým dřevem, ideálně dubem nebo bukem
  • dřevo z ovocných stromů přidávejte až ke konci uzení/ nechytne příliš nasládlou chuť

Proschlé a kvalitní dřevo na uzení a grilování můžete koupit od profesionálů na e-shopu Uděláme zahradu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *